ÁFA + SZÁMLÁZÁS 2018-2019
TOP 14 aktuális témakör gyakorlati lehetőségei, problémái és buktatói
+ Könyv kedvezménnyel!
SZAKMAI KONFERENCIA, KÉPZÉS
RÉSZLETES TEMATIKA
INTERNETES JELENTKEZÉS

Időpont:

2018. október 29., hétfő, 10.00–16.00, regisztráció 9 órától.

Előadó(k):

10.00–16.00: Dr. Csátaljay Zsuzsanna 
(adószakértő, áfa szakértő, jogász)

Helyszín:

MOHA Ház (1143 Budapest, Gizella út 42-44.)
Megközelítés » Parkolás » Galéria »

Részvételi díj:

Alap részvételi díj (kedvezmények nélkül): 27.300 Ft + áfa/fő
Új jelentkező weboldalon keresztül (20% kedvezmény): 27.300 Ft + áfa/fő helyett 21.840 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több új jelentkező weboldalon keresztül (20%+5% kedvezmény): 27.300 Ft + áfa/fő helyett 20.750 Ft + áfa/fő
Ügyfél weboldalon keresztül (30% kedvezmény): 27.300 Ft + áfa/fő helyett 19.110 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több ügyfél weboldalon keresztül (30%+5% kedvezmény): 27.300 Ft + áfa/fő helyett 18.155 Ft + áfa/fő
Ki számít ügyfélnek?

A Vezinfó Kft. ügyfelének számít az a személy (cég vagy intézmény), aki (amely) már legalább egyszer jelentkezett egy előadásra vagy megrendelt egy kiadványt, valamint a jelentkezésnél elfogadja az ÁSZFet és az Adatvédelmi Nyilatkozat-ot.

Spóroljon 4.000 Ft-ot!

Kizárólag a konferencia mellé most 4.000 Ft-kedvezménnyel, 13.900 Ft helyett 9.900 Ft-ért, megvásárolhatja a Belföldi ügyletek ÁFA-ja és számlázása (Nagy ÁFA Kézikönyv I.) című szakkönyvet.

A jelentkezésnél a kiegészítő termékek közül válassza ki a Belföldi ügyletek ÁFA-ja és számlázása című szakkönyvet és máris Öné 27% kedvezménnyel!

Forgatókönyv:

09.00–10.00: Regisztráció, kávészünet
10.00–11.10: Előadás 1. része
11.10–11.20: Kávészünet
11.20–12.30: Előadás 2. része
12.30–13.15: Ebédszünet
13.15–14.30: Előadás 3. része
14.30–14.40: Kávészünet
14.40–16.00: Előadás 4. része
A részvételi díj tartalmazza az előadást, az oktatási segédanyagot nyomtatott és elektronikus formátumban, az íróeszközt, a WIFI használatot, a reggeli édes és sós süteményeket, valamint a nap közben fogyasztott kávét, teát és ásványvizet.
A részvételi díj számlája étellel-itallal kapcsolatos költséget, közvetített szolgáltatást nem tartalmaz! Kivéve ha valaki külön ebédet vagy őrzött parkolót igényel.
Az áfa mértéke: 27%. Az előadás díja költségként elszámolható.
Ebéd: A helyszínen étterem működik, ahol az előre igényelhető 3 fogásos menüebéd ára: 1.500 Ft + áfa/fő; vagy a közelben számos (gyors)étterem található!

Tematika:

1. Elektronikus adatszolgáltatás új szabályai könyvelői, adótanácsadói szemmel: ■ Számlázó programok online bekötése a NAV-hoz ■ Mit kell a cégeknek tenni? ■ Milyen szempontból kell átvilágítaniuk a rendszereiket, hogy az adatszolgáltatást tudják teljesíteni? ■ Nyomdai számlákra vonatkozó adatszolgáltatás■ Kiket terhel a kötelezettség és milyen számlákra vonatkozik? ■ Mely adatokról kötelező és melyekről nem? ■ Technikai szabályok ■ Értékhatár alatti számlák kezelése ■ Számlák ellenőrző kódja (token, technikai kód, válaszüzenet) ■ Többi adatszolgáltatással való összefüggés (belföldi áfa összesítő, PTGSZLAH adatszolgáltatás) ■ Nyilatkozat a fordított adózású gabona és vas- acéltermékekről, közösségi összesítő nyilatkozat stb.

2. Számlahelyesbítések kezelése az új rendszerben: ■ Hogyan kell júliustól az új rendszerben szabályos korrekciós bizonylatot kiállítani? ■ Mi a teendő, ha hibás a vevői adat és mi, ha számszaki korrekcióra irányul a javítás? ■ Mely adatok kötelezőek az Áfa törvény alapján és melyek az XSD séma alapján? ■ Hogyan kell korrigálni, ha stornó és új számlával korrigálunk és hogyan, ha helyesbítő számlával és hogyan, ha számlával egy tekintet alá eső okirattal? ■ Mit jelent a számlával egy tekintet alá eső okirat a gyakorlatban, hogyan kell kiállítani? ■ Mit kell legalább tartalmazni a korrekciós bizonylatnak és mi a nem kötelező elem? ■ Hogyan kell kezelni az új rendszerben a módosítási láncokat? ■ Mikor kötelező a hivatkozási szám és mikor nem? ■ Lehet-e és hogyan csoportos helyesbítő számlát kiállítani? ■ Módosítási láncoknál mi a hivatkozási szám és mihez képest kell a különbözetet szerepeltetni? ■ Alap – és a korrekciós bizonylatok összefüggése az új rendszerben.

3. Módosítások szerepeltetése a bevallásban: ■ Számlakorrekció – számlakibocsátó, számlabefogadó ■ Mikor kell és mikor nem lehet önellenőrizni a számlakibocsátónak? ■ Hogyan kell a befogadónak elszámolni a számlakorrekciókat? ■ Utólagos adóalap-csökkentés tárgyi feltétele ■ Fizetendő adó csökkentésének elszámolása ■ Korrekciós számla befogadójának adóelszámolása ■ Visszáru áfa-elszámolása ■ Új NAV álláspont: hibás számla alapján történő adólevonás, illetve számla javítás az adóellenőrzés során ■ Korrekciós számla előállítása ■ Alkalmazandó árfolyam ■ Számlakorrekció a bevallásban ■ Számszaki eltérések kezelése ■ Kibocsátó fizetendő adójának csökkentése ■ Érvénytelenség, hibás teljesítés, visszáru ■ Minőségi kifogás, előleg visszatérítés, árleszállítás ■ Göngyöleg ■ Részletvétel ■ Teljesítés meghiúsulás ■ Téves adókulcs korrekciója ■ Befogadó levonható adójának csökkentése ■ Külfölditől igénybevett szolgáltatás, közösségi termékbeszerzés és fordított adózású ügyletek korrekciója ■ Időszaki elszámolású ügyletek korrekciója.

4. Számlakibocsátási kötelezettség: ■ Számlázási alapelvek ■ Számlakibocsátási kötelezettség ■ Számlázási rend ■ Mi a különbség az Áfa körön kívüli és az Áfa területi hatálya alá nem tartozó ügyletek bizonylatolása között? ■ Hogyan bizonylatoljuk az Áfa köteles belső ügyleteket és melyek azok? ■ Mikor lehet és kell számviteli bizonylatot kiállítani számla helyett ■ Számla tartalmi kellékei a gyakorlatban ■ Mikor nem kell számla? ■ Nyugta használata ■ Nyugta helyett kiállított számla ■ PTGSZLAH adatszolgáltatás tartalma az új rendszerben ■ Külföldön teljesített ügyletek bizonylatolása ■ Külfölditől igénybevett szolgáltatás ■Számlakibocsátás átvállalása, az önszámlázás szabályai.

5. Belföldi áfa összesítő jelentés új szabályai befogadott számlákról: ■ Befogadott számlákról beadandó tételes és az összevont adatszolgáltatás ■ Értékhatár leszállításának következményei ■ Előleg és végszámla kezelése ■ Részszámlák és a számlakorrekciók kezelése, az érvénytelenítő számla-módosítási láncok ■ Gyűjtőszámla, időszaki elszámolás ■ Mi az összefüggés az elektronikus adatszolgáltatással?

6. Problémás témák az ingatlan áfában: ■ Új ingatlan fogalom mely ügyletekre van hatással? ■ Milyen hatással van az építőiparnál felmerülő fordított adózásra és a bérbeadás áfa minősítésére az új ingatlan fogalom, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások új fogalma, az ingatlan fekvésének helyén adózó szolgáltatások ■ Ingatlan értékesítésének és az ingatlan bérbeadásának a szabályai (adókötelezettség, adómentesség, fordított adózás) ■ Egyes ingatlan kategóriák (építési telek, lakóingatlan, félkész, új ingatlan, beépítetlen ingatlan stb.) jelentése és helyes adózása ■ 5%-os adókulcs feltételei a lakóingatlan értékesítésénél és építésnél.

7. Időszaki elszámolás (folyamatosan teljesített) ügyletek gyakorlati alkalmazási problémái: ■ Melyik az a 4 eset, amikor az időszak utolsó napja a teljesítési időpont? ■ Számla kelte, mint teljesítési időpont ■ Fizetési esedékességének meghatározása és annak teljesítési időponttá történő minősítése ■ 60 napos szabály gyakorlati alkalmazása ■ Mikor fordul elő az előleg számla és hogyan lehet kiküszöbölni? ■ Hogyan kell számlázni, ha a folyamatos teljesítésű ügylet egyben fordított adózású is? ■ Folyamatos teljesítés és a pénzforgalmi adózás ■ Hogyan kell kezelni az utólagos helyesbítéseket, számlakorrekciókat, pótlólagos kiszámlázásokat a folyamatos teljesítésű (időszakos elszámolású) számláknál? ■ Bérleti díj és közüzemi költség kiszámlázása külön számlán ■ Mi ilyenkor a teljesítési időpont és az adókulcs – gyakorlati példák.

8. Fordított adózás: ■ Milyen fajtái vannak a fordított adózásnak és mely esetekben kell alkalmazni? ■ Mi a különbség a belföldi és a nemzetközi fordított adózás között? ■ Melyek a szabályai, feltételei? ■ Fordított adózás az ingatlanokkal kapcsolatban – az egyszerű bejelentéshez kötött eljárások és a tudomásulvételi eljárások áfa minősítése ■ Építési hatósági engedély új fogalma ■ Eltérő szabályok vonatkoznak a generálkivitelező és az alvállalkozók illetve résztevékenységet végző vállalkozók fordított adózására ■ Ingatlan-nyilvántartási bejegyzés szerepe ■ Pótmunkák, vevői módosítások, fit out beruházások minősítése ■ Teljesítési időpont és adókötelezett keletkezési időpont fordított adózásnál ■ Devizás számlák forintosítása ■ Áfa levonás szabályai fordított adózásnál ■ Levonás időpontja és az adólevonásra jogosító bizonylat.

9. Térítésmentes ügyletek áfa szabályai: ■ Mikor áfás a térítésmentes termékátadás és mikor az ingyenes szolgáltatásnyújtás? ■ Adókötelezettség feltételei, a mentesülés feltételei, bizonylatolás, adóalap, adóösszeg, 100%-os engedmény, értékesítéshez adott ingyen termék, szolgáltatás, dolgozóknak ingyen vagy áron alul adott juttatások ■ Áruminta, kis értékű ajándék, közcélú adomány ■ Mely ügyleteknél lehet vizsgálni a vállalkozásidegen célt és az mit jelent? ■ Helyes számlázási szabályok az áfás és a nem áfás ingyenes ügyleteknél.

10. Személygépkocsi áfája: ■ Cégautó, beszerzés, üzemanyagköltség, fenntartási-üzemeltetési költségek áfa elszámolása, a munkába járáshoz is használt autók áfa minősítése ■ Használati ellenérték áfa kezelése ■ Kiszámlázás, adóalap-korrekció ■ Levonás ■ Lízingbe vétel, bérbeadás, kizárólag vagy túlnyomórészt bérbeadási cél ■ Cégautó áfájára vonatkozó adóévek közötti korrekció ■ Bérbevétel, levonási tilalmak és mentesülések, továbbértékesítés, tárgyi eszköz, a cégautó értékesítése, korrekciók.

11. Teljesítési hely szabályok: ■ Milyen feltételekkel számlázhatunk áfa nélkül külföldinek szolgáltatást? ■ És melyek a feltételek, ha terméket szeretnénk áfa nélkül számlázni?

12. Láncügylet és a háromszögügylet szabályai: ■ Mikor lehet adómentes számlát kiállítani? ■ Mikor kell beregisztrálni másik tagállamban? ■ Közösségi és harmadik országbeli láncügyletek ■ Amikor importtal egybekötött a láncügylet (harmadik országból jön a termék), melyek a háromszögügyletek szabályai és feltételei? ■ Kinek mit kell jelenteni háromszögügyletnél? ■ Milyen számlát kell kiállítani?

13. Elektronikus számla kibocsátói és befogadói oldalon: ■ Milyen feltételekkel állítható ki a gyakorlatban elektronikus számla? ■ Mi a teendő az elektronikus számla befogadás során? ■ Kötelezhető-e az adóalany elektronikus számla befogadására? ■ Mi az elektronikus számla? ■ PDF-ben kiállított és befogadott számla helyes kezelése – az elektronikus archiválás.

14. Alanyi adómentesség szabályai: ■ Alanyi mentesség feltételei ■ Alanyi mentesség értékhatára ■ Értékhatárba beszámító és be nem számító tételek ■ Alanyi mentes mikor fizet a mentessége ellenére áfát? ■ Alanyi mentes értékhatár túllépésekor követendő eljárás ■ Alanyi mentes térítés nélküli ügyletei ■ Alanyi mentesek határon átnyúló ügyletei (közösségi termékértékesítés, termékbeszerzés, szolgáltatásnyújtás, szolgáltatás igénybevétel) ■ KATA és az alanyi mentesség ■ Magánszemélyi és az egyéni vállalkozói minőségnek van-e szerepe az alanyi áfa mentességnél? ■ Bizonylatolási szabályok.

Jelentkezési feltételek

A részletes jelentkezési feltételeket az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) és az Adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza. A legfontosabb tudnivalók:

Ez a meghívó ajánlatnak minősül, a jelentkezés az ajánlat elfogadásának számít és fizetési kötelezettséget von maga után. A jelentkezési lap kitöltője és aláírója kötelezi magát, hogy a jelentkezés elfogadása esetén a részvételi díjról részére e-mailen megküldött díjbekérőt az azon szereplő fizetési határidőig átutalással vagy bankkártyás fizetéssel kiegyenlíti. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztráljuk és a díjbekérő megküldésével a lent megadott e-mail címre igazoljuk vissza. A rendezvény napján készpénzfizetés is lehetséges, kérjük, erre vonatkozó igényét a jelentkezési lapon előre jelezze. A kiegyenlítés után a rendezvény helyszínén adjuk oda a végszámlát. A Vezinfó Kft. megkéri a kedves résztvevőt, hogy az átutalás bizonylatának másolatát a biztonság kedvéért szíveskedjék magával hozni. Lemondást csak írásban fogadunk el a rendezvényt megelőző 2. munkanapig. Ezt követő lemondás esetén a részvételi díj 50% + áfa költségét kiszámlázzuk. Lemondás hiányában a teljes részvételi díjat kiszámlázzuk. Amennyiben a jelentkező az előadáson a részvételi díj befizetése ellenére nem vesz részt, és az előadás előtti 2. munkanapig a részvételét írásban nem mondta le, a részvételi díj 70%-át költségtérítésként felszámítjuk és visszatartjuk, vagy más képzésre történő jelentkezés átirányítását rugalmasan kezeljük. A jelentkező adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Vezinfó Kft. a jövőben e-mailen személyre szólóan küldjön az előadásairól, kiadványairól tájékoztatókat. Szervező fenntartja magának a jogot, hogy nem megfelelő érdeklődés vagy egyéb nem várt esemény (pl. előadó betegsége, áramszünet, időjárási viszonyok) esetén a képzés elmarad ez esetben további részvételi lehetőséget Jelentkező részére biztosítunk. Jelentkező ezen túlmenően további anyagi igénnyel ezért nem léphet fel.

INTERNETES JELENTKEZÉS
>