Cégautó ÁFA és SZJA szabályai 2020
Munkavégzéshez használt saját és céges autók költségeinek elszámolása és adózása
SZAKMAI KONFERENCIA, KÉPZÉS
RÉSZLETES TEMATIKA
INTERNETES JELENTKEZÉS

Időpont:

2020. április 30., csütörtök, 10.00–14.45, regisztráció 9.30-tól.

Előadó(k):

10.00–12.00: Dr. Csátaljay Zsuzsanna
(áfa szakértő, jogász)
12.45–14.45: Horváthné Szabó Beáta
(adószakértő)

Helyszín:

MOHA Ház (1143 Budapest, Gizella út 42-44.)
Megközelítés » Parkolás » Galéria »

Részvételi díj:

Alap részvételi díj (kedvezmények nélkül): 29.900 Ft + áfa/fő
Új jelentkező weboldalon keresztül (20% kedvezmény): 29.900 Ft + áfa/fő helyett 23.920 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több új jelentkező weboldalon keresztül (20%+5% kedvezmény): 29.900 Ft + áfa/fő helyett 22.725 Ft + áfa/fő
Ügyfél weboldalon keresztül (30% kedvezmény): 29.900 Ft + áfa/fő helyett 20.930 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több ügyfél weboldalon keresztül (30%+5% kedvezmény): 29.900 Ft + áfa/fő helyett 19.885 Ft + áfa/fő
Ki számít ügyfélnek?

A Vezinfó Kft. ügyfelének számít az a személy (cég vagy intézmény), aki (amely) már legalább egyszer jelentkezett egy előadásra vagy megrendelt egy kiadványt, valamint a jelentkezésnél elfogadja az ÁSZFet és az Adatvédelmi Nyilatkozat-ot.

Forgatókönyv:

09.30–10.00: Regisztráció, kávészünet
10.00–12.00: Előadás 1. része
12.00–12.45: Ebédszünet, kávészünet
12.45–14.45: Előadás 2. része, Konzultáció
A részvételi díj tartalmazza az előadást, az oktatási segédanyagot nyomtatott és elektronikus formátumban, az íróeszközt, a WIFI használatot, a reggeli édes és sós süteményeket, a nap közben fogyasztott kávét, teát és ásványvizet, valamint a térítésmentes állófogadásos büféebédet.
A részvételi díj számlája étellel-itallal kapcsolatos költséget, közvetített szolgáltatást nem tartalmaz! Kivéve, ha valaki külön őrzött parkolót igényel.
Az áfa mértéke: 27%. Az előadás díja költségként elszámolható.

Tematika:

Az előadáson a résztvevők átfogó képet kapnak a magánszemély és a cég tulajdonában lévő gépjárművek Áfa-t Szja-t, cégautó adót érintő jogszabályi háttérről. Az autók beszerzése, bérlete és értékesítése mellett szó lesz a járművek használatából eredő költségek elszámolására vonatkozó szabályokról.

Tematika:

Cégautó ÁFA szabályai

Személygépkocsi áfabeli fogalma

Személygépkocsi beszerzés, zárt végű lízing, nyílt végű lízing

Tételes levonási tilalom és annak feloldási lehetőségei

Operatív lízing, tartós bérlet minősítése az áfában

Bérbeadási céllal vásárolt személygépkocsira vonatkozó áfa levonási lehetőség

2019-től hatályos új levonási szabályok a bérelt személygépkocsinál ■ Bérbeadás értelmezése ■ Nyílt végű lízingbe vett személygépkocsik lízingdíjának kezelése, a kezdőrészlet és a maradványérték áfabeli kezelése ■ Magánhasználat szerepe, a munkába járás minősítése ■ 50%-os diktált levonási hányad bevezetése és ennek értelmezése ■ Hogyan igazolható, hogy az adóalany bevonta a személygépkocsit a gazdasági tevékenységébe? ■ Kizárólag üzleti használatú személygépkocsik kezelése az új rendszerben ■ Mit jelent az általános szabályok szerinti levonás választása és hogyan lehet megtenni? ■ Üzleti használat arányának tételes igazolása: útnyilvántartás és egyéb hitelt érdemlő mód ■ Mi a követendő eljárás az új szabályok szerint, ha a munkáltató magánhasználati ellenértéket szed a dolgozótól? ■ Magánhasználati ellenérték kiterhelése ■ Milyen feltételek mellett vonható le a teljes bérleti díj?

Személygépkocsi fenntartási, üzemeltetési költség áfabeli kezelése ■ Mi az áfa kezelés, ha a fenntartási, üzemeltetési költség termékértékesítésnek és mi, ha szolgáltatásnyújtásnak minősül? ■ Alkatrész beszerzésekre vonatkozó levonási szabályok ■ Téligumi csere, a motorfelújítás, motorcsere során felmerült áfa kezelése ■ Mikor termékbeszerzés és mikor szolgáltatás igénybevétel a fenntartási, üzemeltetési költségek ■ 50%-os diktált levonási hányad értelmezése a felújítási költségeknél ■ Mikor vonható le a teljes üzemeltetési költség áfája? ■ Javítási költségek átterhelése ■ Üzemanyagköltség továbbterhelés helyes áfa kezelése

Cégautó SZJA szabályai

Személygépjármű fogalma az Szja törvényben és a gépjárműadóban

Tevékenységekhez használt személygépjárművek és tehergépjárművek (önálló és nem önálló munka, egyéni vállalkozás)

Magánszemély tulajdonában álló autó és egyéb járművek használatával kapcsolatos költségek elszámolása

Kiküldetési rendelvény alapján történő térítés, a térítés bevételnek nem minősülésének feltételei, a térítés elszámolása a gyakorlatban

Munkába járás térítése dióhéjban az Szja törvény 25. § (2) bekezdés alapján, kell vagy lehet gépjárművet téríteni a Kormányrendelet alapján?

Cégautó költségeinek elszámolása

Hivatali üzleti utazás költségeinek elszámolása

Gépjármű használattal kapcsolatos költségek elszámolása ■ Tételes költségelszámolással kapcsolatos szabályok, részletezve az útnyilvántartásra vonatkozó szabályokat is (fenntartási, javítási költségek ellentételezése 15 Ft/Km vagy tételes elszámolás alapján, amortizáció, biztosítás és kártérítés) ■ Igazolás nélkül elszámolható költségek meghatározása (üzemanyagár, fogyasztási norma, 15Ft/km normaköltség)

Cégutó adó tárgya és az adó alanya, mértéke

Példák a gyakorlatból

■ Külföldön használt autó

■ Bér helyett cégautó

■ Üzemanyag térítés korlátozása

■ Parkolás, mosatás

■ Gyorshajtás, sofőrszolgálat

■ Autó értékesítése a dolgozónak

Jelentkezési feltételek

A részletes jelentkezési feltételeket az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) és az Adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza. A legfontosabb tudnivalók:

Ez a meghívó ajánlatnak minősül, a jelentkezés az ajánlat elfogadásának számít és fizetési kötelezettséget von maga után. A jelentkezési lap kitöltője és aláírója kötelezi magát, hogy a jelentkezés elfogadása esetén a részvételi díjról részére e-mailen megküldött díjbekérőt az azon szereplő fizetési határidőig átutalással vagy bankkártyás fizetéssel kiegyenlíti. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztráljuk és a díjbekérő megküldésével a lent megadott e-mail címre igazoljuk vissza. A rendezvény napján készpénzfizetés is lehetséges, kérjük, erre vonatkozó igényét a jelentkezési lapon előre jelezze. A kiegyenlítés után a rendezvény helyszínén adjuk oda a végszámlát. A Vezinfó Kft. megkéri a kedves résztvevőt, hogy az átutalás bizonylatának másolatát a biztonság kedvéért szíveskedjék magával hozni. Lemondást csak írásban fogadunk el a rendezvényt megelőző 2. munkanapig. Ezt követő lemondás esetén a részvételi díj 50% + áfa költségét kiszámlázzuk. Lemondás hiányában a teljes részvételi díjat kiszámlázzuk. Amennyiben a jelentkező az előadáson a részvételi díj befizetése ellenére nem vesz részt, és az előadás előtti 2. munkanapig a részvételét írásban nem mondta le, a részvételi díj 70%-át költségtérítésként felszámítjuk és visszatartjuk, vagy más képzésre történő jelentkezés átirányítását rugalmasan kezeljük. A jelentkező adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Vezinfó Kft. a jövőben e-mailen személyre szólóan küldjön az előadásairól, kiadványairól tájékoztatókat. Szervező fenntartja magának a jogot, hogy nem megfelelő érdeklődés vagy egyéb nem várt esemény (pl. előadó betegsége, áramszünet, időjárási viszonyok) esetén a képzés elmarad ez esetben további részvételi lehetőséget Jelentkező részére biztosítunk. Jelentkező ezen túlmenően további anyagi igénnyel ezért nem léphet fel.

INTERNETES JELENTKEZÉS
>