Még nem ÁFA 365 Klub tag? Részletekért kattintson IDE! Belépés ÁFA 365 Klub tagoknak
Ingatlanügyi és Építőipari ÁFA Mesterkurzus
Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítvány + Vezinfó Certifikát (2 alkalom, 16 óra)
SZAKMAI KONFERENCIA, KÉPZÉS
RÉSZLETES TEMATIKA
INTERNETES JELENTKEZÉS

Időpont:

2024. június 25. (kedd) + 2024. június 26. (szerda), 09.00–16.00, regisztráció 8.30-tól

TANTERMI vagy ÉLŐ/ONLINE vagy VIDEÓ/E-LEARNING

A kurzus elvégzéséről egyrészt a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítványt állítunk ki, másrészt Vezinfó Certifikátot adunk.

tantermi

Személyes részvétel. Napközben térítésmentes catering (reggeli édes/sós sütemények, kávé, tea, ásványvíz, ebédszünetben fóliázott óriásszendvicsek). Íróeszköz, háttéranyag nyomtatott és elektronikus formában, WIFI. Parkolási lehetőség térítés ellenében. A 2 napos tantermi kurzus elvégzéséről egyrészt a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítványt állítunk ki, másrészt Vezinfó Certifikátot adunk. Nincs vizsga! Ingyenes hozzáférést biztosítunk 2024. december 31-ig a tréningről készült videó utólagos korlátlan megtekintéséhez.

élő

Kényelmesen otthonról vagy az irodából élő közvetítéssel. Nincs utazási költség, nincs utazási idő. Élő megtekintés a részvételi díj kifizetése után kapott egyedi felhasználónévvel és jelszóval. Az élő kurzus előtt és közben online kérdezési lehetőség. Háttéranyag elektronikus formában. A 2 napos online kurzus elvégzéséről egyrészt a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítványt állítunk ki, másrészt Vezinfó Certifikátot adunk. Nincs vizsga! Ingyenes hozzáférést biztosítunk 2024. december 31-ig a tréningről készült videó utólagos korlátlan megtekintéséhez.

videó

Kényelmesen otthonról vagy az irodából utólagos/késleltetett megtekintéssel. Utólagos/késleltetett megtekintés a részvételi díj kifizetése után kapott egyedi felhasználónévvel és jelszóval. A késleltetett megtekintés azt jelenti, hogy a kurzus időpontja (2024. június 25-26.) után leghamarabb 10 nappal (2024. július 6.) lehet a videót először megnézni, innentől kezdve legkésőbb 2024. december 31-ig lehet a videót korlátlanul megtekinteni. A videó/e-learning kurzus elvégzéséről egyrészt a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítványt állítunk ki, másrészt Vezinfó Certifikátot adunk. Nincs vizsga!

Előadó(k):

Dr. Csátaljay Zsuzsanna
áfa szakértő, jogász
Saját adótanácsadó cégének, a Csátaljay-Consulting Kft.-nek az ügyvezetője, emellett 2007 óta a Deloitte Zrt. Adó- és jogi tanácsadás részlegének külső tanácsadó munkatársa. Ezt megelőzően tizennyolc éven át az APEH Általános Forgalmi Adó Osztályának szakmai vezetője volt. Az elmúlt években részt vett az áfa-szabályozás kidolgozásában, joggyakorlatának kialakításában. Számos általános forgalmi adó és számlázás tárgyú szakkönyv, publikáció szerzője, továbbá rendszeres előadója szakmai konferenciáknak, előadásoknak.

Helyszín:

MOHA Ház (1143 Budapest, Gizella út 42-44.)
Megközelítés » Parkolás » Galéria »

Részvételi díj:

30% kedvezmény 2024. június 24-ig!

Alap részvételi díj 2 napra (kedvezmények nélkül): 99.000 Ft + áfa/fő
Új jelentkező weboldalon keresztül (30% kedvezmény): 99.000 Ft + áfa/fő helyett 69.300 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több új jelentkező weboldalon keresztül (30%+5% kedvezmény): 99.000 Ft + áfa/fő helyett 65.835 Ft + áfa/fő
Ügyfél weboldalon keresztül (30% kedvezmény): 99.000 Ft + áfa/fő helyett 69.300 Ft + áfa/fő
Kettő vagy több ügyfél weboldalon keresztül (30%+5% kedvezmény): 99.000 Ft + áfa/fő helyett 65.835 Ft + áfa/fő
Ki számít ügyfélnek?

A Vezinfó Kft. ügyfelének számít az a személy (cég vagy intézmény), aki (amely) már legalább egyszer jelentkezett egy előadásra vagy megrendelt egy kiadványt, valamint a jelentkezésnél elfogadja az ÁSZFet és az Adatvédelmi Nyilatkozat-ot.

Forgatókönyv:

08.30–09.00: Regisztráció
09.00–10.30: Előadás 1. része
10.30–10.45: Kávészünet
10.45–12.15: Előadás 2. része
12.15–12.45: Ebédszünet, Kávészünet
12.45–14.15: Előadás 3. része
14.15–14.30: Kávészünet
14.30–16.00: Előadás 4. része

A kurzus elvégzéséről egyrészt Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerből (FAR-rendszer) letölthető állami tanúsítványt állítunk ki, másrészt Vezinfó Certifikátot adunk.

Jelentkezési feltétel: nincs, bárki résztvehet a kurzuson.

Vizsga a kurzus végén: nincs.

Az áfa mértéke: 27%. Az előadás díja költségként elszámolható.

Tematika:

Ennek a képzésnek a keretében részletesen átvesszük az ingatlannal és az építőiparral összefüggő ügyletek áfa kezelését és számlázási szabályait. 2023-ban és 2024-ben jelentősen változott az ingatlanokra vonatkozó áfa törvénybeli szabályozás, így már a szabályváltozást is figyelembe vesszük. Egyrészt változott a funkcióváltáson átesett vagy az önálló rendeltetési egységek számának változásával járó ingatlanok megítélése, másrészt bővült az építőipai fordított adózás alkalmazási köre, harmadrészt az 5%-os lakás áfa alkalmazása is kitolódott.

Tematika:

Ingatlan fogalma: ■ Kötelezően alkalmazandó ingatlan fogalom – ez hol érvényesül? Általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény ■ Közösségi jogi ingatlan fogalom Adóhatósági értelmezések ■ Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény Egyszerű bejelentési, a használatba vételi és a tudomásulvételi eljárás hatása az ingatlannal kapcsolatos ügyletek adózására (egyenes-fordított, adóköteles-mentes, 5%-27%) ■ Új ingatlan fogalma a 2023-tól hatályos jogszabályváltozás következtében Félkész ingatlan ■ Építési telek fogalmának átalakulása a Kúria joggyakorlatának eredményeképpen A funkcióváltások és az önálló rendeltetési egységek számának változása hogyan minősül? ■ Lakóingatlan fogalma

Ingatlan értékesítése: ■ Egyenes adózással történő értékesítés típusai (építési telek, még használatba nem vett ingatlan, 2 éven belül használatba vett ingatlan) Építési telek fogalma és értékesítésének áfa vonzata ■ Félkész ingatlan fogalma és értékesítésének áfa vonzata Új ingatlan fogalma és értékesítésének áfa vonzata ■ Új szabályok 2023-tól: A funkcióváltáson átesett ingatlanok értékesítésének minősítése Ha változik az ingatlan önálló rendeltetési egységeinek száma ■ Mi a teendő, ha változik az ingatlan önálló rendeltetési egységeinek száma 2 éves időszak számítási szabályai és az időszak újraindulása, példák ■ Átalakítási munkák minősítése Adókötelezettség választásának feltételei és időtartama az ingatlanértékesítésnél ■ Lakóingatlan és az egyéb ingatlan elkülönítése, a lakóingatlan fogalma Lakással egybeépült garázs, üzlet, műhely minősítése az 5%-os áfa szempontjából ■ Mikor alkalmazható az 5%-os áfa kulcs az ingatlan értékesítésénél? 5%-os lakásáfa meghosszabbításával összefüggő átmeneti rendelkezések ■ Milyen esetekben lehet alkalmazni 2025-ig és milyen esetben 2029-ig az 5%-os lakásáfát? Előleg, foglaló, végszámla, részszámla, részteljesítés kezelése az 5%-os lakásáfa szempontjából ■ 5%-os lakásáfa szempontjából a nettó vagy bruttó ellenérték meghatározás kezelése Rozsdaövezeti  lakásokra vonatkozó 5%-os áfa kulcs ■ Generálkivitelezős és építési szolgáltatással épített lakóingatlanra vonatkozó különbség az 5%-os adókulcs szempontjából Hasznos alapterület értelmezése ■ Mikor adómentes az ingatlan értékesítése még adóalany vevő esetén is? ■ Mikor nem lehet fordított adózással kezelni az ingatlan értékesítést még adóalany vevő esetén sem? ■ Magánszemélyeknél, egyéb nem áfa alanyoknál mikor keletkeztet adóalanyiságot az ingatlan értékesítés? Ingatlan sorozat jellegű értékesítése

Ingatlan építésével összefüggő ügyletek: ■ Saját rezsis beruházás áfázása Saját rezsis vs. idegen kivitelezős beruházás ■ Egyenes-fordított adózás az ingatlan építésével összefüggésben Új szabályok az építőipari fordított adózásra ■ Mikor adózik fordítottan a generálkivitelező? Ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan fogalma ■ Mikor adózik fordítottan az alvállalkozó / résztevékenységet végző építési vállalkozó? Generálkivitelező/fővállalkozó áfázása (5% alkalmazása, egyenes fordított stb.) ■ Alvállalkozók áfázása ■ Új szabályok 2023-tól: Milyen hatósági bejelentések, engedélyek alapozzák meg a fordított adózást? ■ Mikor adózhat 5%-kal az ingatlan építése? ■ Számlázási kérdések: a teljesítési időpont, részteljesítés, részszámla ■ Időszaki elszámolás alkalmazható az építőiparban? ■ Előlegszámla az építőiparban ■ Garanciális visszatartások áfa kezelése

Ingatlan lízing áfája: ■ Lízing fogalma az Áfa tv. szerint Lízing fajtái: pénzügyi és operatív lízing, fogalma, áfa minősítése ■ Zártvégű lízing és az opciós lízing Ingatlan lízing során áthárított díjak, egyéb költségek, ügynöki díjak stb. minősítése ■ Áfa levonás és számlázás ingatlanlízingnél Teljesítési időpont operatív lízing és opciós lízing, valamint zárt végű lízing esetén ■ Adókötelezettség választásának szempontjai, példák Lakóingatlan és egyéb ingatlan lízingre vonatkozó szabályok ismertetése ■ Adóköteles tőkerész és a tárgyi mentes kamat Meghiúsult lízing számlázása ■ Számlakorrekciós esetek lízingnél Visszavett ingatlan elszámolása Devizás lízing speciális kérdései

Ingatlan bérbeadás: ■ Bérbeadás fogalma Tárgyi mentesség és a választható adókötelezettség szabályai ■ Figyelési időszakra vonatkozó szabályok Ingatlan bérbeadáshoz kapcsolódóan átterhelt költségek áfa minősítése az időszaki elszámolásos szabály tükrében, példák ■ Bérbeadás számlázása (időszaki elszámolás és a tényleges teljesítési időpont figyelembe vétele, számlakorrekció, utólagos számlázás), példák Bérleti díj számla utólagos módosítása, elszámolószámla kiállítása, pótlólagos kiterhelések áfa kezelése ■ Bérbeadott ingatlanhoz kapcsolódóan átterhelt közüzemi költségek számlázása Járulékos költsége vs. közvetített szolgáltatás? ■ Egyéb költségek (pl. építményadó) kiterhelése Devizás ingatlanbérlet ■ Ingatlannal tartósan összekötött gép, berendezés bérbeadása Garázs, parkoló bérbeadás, parkoló biztosítása ■ Közterület hasznosítás Ingatlan bérbeadásnál felmerült költség hozzájárulások áfa-minősítése: hogyan minősül ha a bérlő fizet a bérbeadónak és hogyan ha fordítva ■ Bérbeadás megszűnésével otthagyott berendezési tárgyak, átalakítások áfa minősítése – mikor és milyen feltételek mellett merül fel ingyenes átadás címén áfa és mikor kell számlázni ■ Vevői módosítások, „fit-out” beruházások áfa minősítése ■ Adószám váltása mindig kötelező? ■ Alanyi mentesség és az ingatlanbérbeadás

Kereskedelmi szálláshely (szálloda) szolgáltatás: Fogalma, áfa minősítése ■ Járulékos szolgáltatások kezelése, alapcsomag, önálló értékkel bíró és nem bíró szolgáltatások Szálláshely lemondását követően megtartott előlegek áfa minősítése és a no-show-fee áfa kezelése ■ Teljesítési időpont

Ingatlanhoz kapcsolódó adólevonás: ■ Levonási tiltások és korlátozások ingatlanhoz kapcsolódóan Gazdasági tevékenységhez kapcsolódó használat ingatlannál ■ Átalakítás alatt lévő ingatlanhoz kapcsolódó áfa levonás ■ Irodának, telephelyek, lakóingatlannak minősülő ingatlanra vonatkozó szabályok ■ Lakóingatlanra vonatkozó speciális szabályok ■ Továbbértékesítési és az egészben vagy túlnyomórészt bérbeadási cél fogalma és jelentősége ■ Funkcióváltás hatása utólag az áfa levonásra ■ Mikor kell utólag visszafizetni a levont áfát és mikor kell a piaci érték, mint adóalap alapján áfa fizetéssel számolni? ■ Tárgyi mentesen beszerzett ingatlan adóköteles értékesítése ■ Adókötelesen beszerzett ingatlan tárgyi mentes eladása ■ Félkész vagy új ingatlan „használt” ingatlankénti eladása ■ Mi a teendő, ha nem teljesül a lakóingatlannál a továbbértékesítési cél? ■ Áfa fizetés a lakóingatlanná minősítés következtében Levont áfa utólagos visszafizetésének szabályai ■ Áfa utólagos visszaigénylésének szabályai ■ Vegyes funkciójú ingatlanokkal kapcsolatos áfa levonás ■ Arányosítás bevételi alapon és természetes mértékegység alapján Ingatlanértékesítés, az ingatlan bérbeadás, szerepe az arányosításnál a levonási hányad számítása során

Ingatlan, mint tárgyi eszköz: ■ Ingatlan, mint tárgyi eszköz az áfában, a minősítés jelentősége ■ Áfa fizetés a funkcióváltás vagy az áfabeli státuszváltás miatt ■ Teendők a bérbeadott ingatlanoknál, ha változik az adózási mód Figyelési időszak kezdő időpontja és számítása ■ Tárgyi eszközhöz kapcsolódó utólagos korrekció érvényesülése ingatlannál Később ráaktivált beruházási értékek minősítése a figyelési időszaknál ■ Áfa korrekció évek között és az értékesítéskor ■ Fordított adózás az ingatlannál (fordított adózás esetei, kapcsolódó fogalmak értelmezése, a főügylet és járulékos ügylet fogalom és jelentősége a fordított adózásnál, fordított adózás alá eső ingatlanértékesítési ügyletek – példák) ■ Közműberuházás (a közmű, mint ingatlan, közmű létrehozása, bérbeadás, jogátengedés, üzemeltetésre átadás, tulajdonba adás áfája, infrastrukturális beruházások áfa minősítése) ■ Számlázás, számlakorrekció az ingatlan ügyleteknél (az adólevonás tárgyi feltételei, a helyes bizonylatolás, számlakorrekciók esetei és áfa elszámolása)

Fordított adózás az ingatlanügyleteknél: ■ Ingatlanértékesítésnél megjelenő fordított adózás Építőipari fordított adózás a generálkivitelezőnél és a részszolgáltatást végző vállalkozónál, valamint az alvállalkozónál ■ Fordított adózás az építőiparhoz kapcsolódó munkaerő-kölcsönzésnél ■ Fordított adózás az ingatlanra vonatkozó jelzálog érvényesítésénél

Ingatlanügyletek határon átnyúlóan: ■ Ingatlan fogalma az új szabályozás szerint ■ Mely szolgáltatások minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak a teljesítési hely szempontjából? ■ Mely szolgáltatások nem lehetnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások? ■ Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesítési helye ■ Ingatlan építőipari szolgáltatás külföldinek vagy külföldön, regisztrációs kötelezettség ■ Mikor kell adószámot váltani külföldön az ingatlanhoz kapcsolódó ügyleteknél? ■ Külföldön lévő ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások végigvezetése alvállalkozói-fővállalkozói láncon ■ Nemzetközi fordított adózás ingatlanügyleteknél ■ Nemzetközi fordított adózás és a belföldi fordított adózás kapcsolata ingatlanügyleteknél Állandó telephely az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásoknál ■ Belföldön lévő ingatlanhoz kapcsolódó építőipari szolgáltatás áfa minősítése külföldi szereplő esetén ■ Ingatlanhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, ingatlan bérbeadás, szállodaszolgáltatás stb. ■ Generálkivitelezés belföldön külföldi által és külföldön belföldi által Ingatlan értékesítés teljesítési helye ■ Önbevallással áfa fizetés ■ Adólevonás, áfa visszaigénylés nemzetközi viszonylatban ■ Határon átnyúló ingatlanügyletek számlázása, példák Belföldi és a nemzetközi fordított adózás összefüggései ingatlanügyleteknél

A társasházak áfabeli minősítése

Az ingatlan apport és az ingatlant is tartalmazó üzletág átruházása

Jelentkezési feltételek

A részletes jelentkezési feltételeket az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) és az Adatvédelmi nyilatkozat tartalmazza. A legfontosabb tudnivalók:

Ez a meghívó ajánlatnak minősül, a jelentkezés az ajánlat elfogadásának számít és fizetési kötelezettséget von maga után. A jelentkezési lap kitöltője és aláírója kötelezi magát, hogy a jelentkezés elfogadása esetén a részvételi díjról részére e-mailen megküldött díjbekérőt az azon szereplő fizetési határidőig átutalással vagy bankkártyás fizetéssel kiegyenlíti. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztráljuk és a díjbekérő megküldésével a lent megadott e-mail címre igazoljuk vissza. A rendezvény napján készpénzfizetés is lehetséges, kérjük, erre vonatkozó igényét a jelentkezési lapon előre jelezze. A kiegyenlítés után a rendezvény helyszínén adjuk oda a végszámlát. A Vezinfó Kft. megkéri a kedves résztvevőt, hogy az átutalás bizonylatának másolatát a biztonság kedvéért szíveskedjék magával hozni. Lemondást csak írásban fogadunk el a rendezvényt megelőző 2. munkanapig. Ezt követő lemondás esetén a részvételi díj 50% + áfa költségét kiszámlázzuk. Lemondás hiányában a teljes részvételi díjat kiszámlázzuk. Amennyiben a jelentkező az előadáson a részvételi díj befizetése ellenére nem vesz részt, és az előadás előtti 2. munkanapig a részvételét írásban nem mondta le, a részvételi díj 70%-át költségtérítésként felszámítjuk és visszatartjuk, vagy más képzésre történő jelentkezés átirányítását rugalmasan kezeljük. A jelentkező adatai megadásával hozzájárul ahhoz, hogy a Vezinfó Kft. a jövőben e-mailen személyre szólóan küldjön az előadásairól, kiadványairól tájékoztatókat. Szervező fenntartja magának a jogot, hogy nem megfelelő érdeklődés vagy egyéb nem várt esemény (pl. előadó betegsége, áramszünet, időjárási viszonyok) esetén a képzés elmarad ez esetben további részvételi lehetőséget Jelentkező részére biztosítunk. Jelentkező ezen túlmenően további anyagi igénnyel ezért nem léphet fel.

INTERNETES JELENTKEZÉS